TARİHÇE

Hafif Çelik Yapılar soğuk şekillendirilmiş çelik taşıyıcılardan oluşmaktadır. 20yy ilk çeyreğinde uçak endüstrisinin hem hafif, ancak taşıma kapasitesi yüksek elemanlara ihtiyaç duymasına dayanmaktadır.
Bu konu ile ilgili araştırmaların artmasına ve tekniğin gelişimine önayak olan diğer bir sektör de otomobil endüstrisidir. Çeliğin elde edilme yöntemlerinin geliştirilmesi ile birlikte mukavemeti yüksek ve hafif malzemeler üretilmeye başlanmış, bu malzemeler daha sonra yapılarda da kullanılmaya başlanmıştır. Ilk kullanım alanları kaplama ve çatı imalatları olurken; ilerleyen zamanlarda ana taşıyıcı konstrüksiyon uygulamalarına geçilmiştir.

ABD, ingiltere ve diğer Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde kullanım hacmine sahip olan hafif çelik yapıların, ülkemizde de son 20 senede üretimi artmış ve kullanım alanı genişlemiştir.

TEKNİK AÇIKLAMA

0.8mm -1.6mm kalınlıklarında değişen galvanizli hafif çelik sac, roll-form makinaları ile şekillendirilerek (soğuk haddeleme) statik hesaplara uygun profiller haline getirilir. Bu profiller kaynak kullanılmadan vida ve perçin sistemi ile birleştirilir ve yapının karkas sistemi oluşturulur. Taşıyıcı duvarlar, döşeme ve çatı yapısını içeren karkas sistem, uygun görülen kaplamalar yapılarak tam olarak rijit hale getirilir.

TEMEL BETONU

Toprak seviyesinden yaklaşık 30 cm yüksekliğinde, donatılı basit kiriş sistemli mütemadi temel yapılır. Taşıyıcı duvarlar betonarme temel beton kirişlere ankre edilir. Kalan boşluklar blokaj yapılarak doldurulur. Döşeme, hasır çelik donatılı beton dökülerek oluşturulur.

TAŞIYICI SİSTEM

Taşıyıcı sistemin statik projesi aşağıdabelirtilen standart ve kurallara göre hazırlanır:

• AISI Spesification for the design of Cold-Formed Steel Structural Members

• TS-498 “Yapı Elemanlarının Boyutlandırılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri”

• ASCE-7 “Minimum Design Loads for Structures”

• Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik”

• International Building Code 2003

• International Residential Code 2003

• TS-648 “Çelik Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları”

• Galvanize Sac Standartları

• Prescriptive Method for Residential Cold-Formed Steel Framing, North American Steel-Framing Alliance

• Design of Cold-Formed Loadbearing Steel Systems: Technical Instructions, US Army Corps of Engineers

Dış Duvar Kesit

İç Duvar Kesit

API ÖZELLİKLERİ

Dış duvarlar : 140 mm Roll-From makinasından çekilmiş çelik karkas sistem, arada Taş Yünü İzolasyon, Çelik karkas Üzeri 10mm Betopan veya OSB Levha / Taşonit / Söve / Mantolama / Yapılan / Ahşap Kaplama / Siding / Komposizt ve Dış cephe boyası.

İç Duvarlar: 90 mm Çelik karkas , Arada Taş Yünü İzalasyon, Çelik üzeri Betopan OSB veya Alçıpan kaplama, Alçıpan üzeri sıva / Ahşap Kaplama/ Duvar Kağıdı ve boya uygulaması.

Çatı Kaplama : Çelik karkas üzeri 11mm OSB, OSB üzeri Membran, Metal Kiremit / Single / Taş Kiremit / Sandwich Panel/ Ondolin.

Tavan Kaplama :  Cam Yünü izolasyon, Alçıpan levha veya Ahşap lambiri üzeri sıva ve boya uygulaması.

Aksesuar ve Diğer :  Dış kapı Çelik kapı, İç kapılar Amerikan panel kapı, Pencereler ısıcamlı PVC, Islak Hacimler fayans, yer döşemeleri Laminant, TSE standartlarına uygun Elektirik  ve Vitrifiye malzemeleri.

Kaplama, İzolasyon ve aksesuar gibi tüm malzeme seçenekleri, projeniz ve tercihleriniz doğrultusunda dilediğiniz şekilde değiştirilebilir esnekliktedir.